Dream Houses

Before / after: a fully optimized 33 m2

Pin
Send
Share
Send
Send


Before / after: a fully optimized 33 m2

Joanna Zielinska

Located on the 6th and last floor of a building of the 70s, this small apartment in the 10th district of Paris has been completely destroyed and rebuilt. The architect Charlotte Soissons Lenormand and the decorator Valérie Laporte-Volatier, of the agency Walls have Ears, have rearranged the space of 33 m2, to retain only the best.

This is a small apartment renovated in an equivalent area, but whose distribution has been completely redesigned by the architect Charlotte Soissons Lenormand and the decorator Valerie Laporte-Volatier, agency the Walls have Ears. This Paris studio, pied-a-terre of a professional living in Marseille, offers itself a second life, filled with space and cheerfulness.

The renovation project in brief

The idea : refurbish the space of a 33 m2 to make it more functional for a Marseille woman working in Paris.

The surface : 33 m2.

The place : In the 10th arrondissement of Paris.

The duration of the work : 2 months and a half.

The cost of the work : 30 000 euros HT.

Construction of a real sleeping area in a 33 m2

Having to live in this apartment for most of the week, the owner, originally from Marseille, wanted a comfortable space. To have an isolated sleeping area from the rest of the main room was thus obvious, in order to be able to dissociate rest and work from everyday life.

See also> Partitions or separations: one room, two spaces

Room to live before work

Walls have ears

Room to live after work

Joanna Zielinska

The architect and the decorator chose to build a partition to leave room for a bed behind. To avoid darkening the space, which was the great fear of the owner, the two professionals decided to position a workshop canopy. Also very much desired by the client, this canopy allows to let the natural light from the living room, to the sleeping area.

Joanna Zielinska

So as not to clutter up the space on the floor or wall, whether with built-in furniture or shelves, the architect and the decorator had the idea of ​​creating niches. A recess that gives the impression of having a bedside built into the wall, where would come the elements of the sleeping area. Functional, this solution also avoids overloading the room.

A kitchen arranged in two depths to optimize the space

After several proposed versions and many discussions with the owner, it is the current plan that was chosen. The old kitchen has been totally destroyed to make room for a fully open kitchen. A construction in different levels was favored, and the least cm2 was optimized. The refrigerator is nestled in the corner to leave the passage clear and thus accentuate this spacious and bright volume.

To read also> To organize an open kitchen, in length, small ...

The kitchen area before work

Walls have ears

The kitchen after work

Joanna Zielinska

If it was built in two depths, it's because of the technical columns behind the wall. A technical constraint on which the two professionals played, in order to offer an aesthetic and practical space. To overcome this constraint, niches, painted with a Chappell Green by Farrowand Ball, found their place in the kitchen area. This gives a touch of pep to this immaculate white decor in the middle of Ikea kitchen furniture.

Joanna Zielinska

Above the kitchen, as well as the bathroom, a false ceiling was put in place. This allowed to integrate spots, for intense and discreet lighting. The architect and the decorator used the old beam, where the partition was cut, to build more easily the false ceiling.

An apartment with neutral decor and pep at a time

The entry has been removed to open directly on the living room. The studio being a pied-à-terre, the client wanted "the bare minimum" in terms of furniture. She also did not want to be cluttered with too bulky items. She did not want to have a large dining table to accommodate guests. That's why she found herself a small table with two chairs in formica in a small shop in the corner, which find their place in the living room.

Joanna Zielinska

The landlord wanted a light-colored apartment to accentuate the outdoor light. But, paradoxically, she also liked trend patterns and pep colors. She had a real crush on this Sanderson wallpaper with floral and colorful motifs. Wallpaper totally validated by the team. Indeed, this renovation was a continuous exchange between the professional and the client. The ideas selected are a real mix between the ideas of the owner, the decorator and the architect.

Decorative side, it is clear and contemporary furniture that took place in the apartment. The 70s checkered parquet board has been replaced by a light oak laminated board. For the rest, the goal was to play on sober and fresh shades, adding small touches of color, in keeping with the wallpaper. As for example this gray sofa, with light wood legs, La Redoute Interiors, on which come to lovelain Maisons du Monde cushions, patterns and trendy colors.

Room to live before work

Walls have ears

Room to live after work

Joanna Zielinska

Joanna Zielinska

A completely redesigned bathroom

Exit the bathtub, which took up too much space, the owner preferred to have a shower in his apartment, for its convenience. In order to further optimize the space, the partition of the individual toilets has been removed. The toilets have been integrated into the bathroom, more spacious.

WC with works

Walls have ears

Bathroom before work

Walls have ears

Bathroom after work

Joanna Zielinska

Inside, Ikea white lacquered furniture comes to blend in with the decor. The enlargement of the bathroom made it possible to integrate the washing machine, and to slide it under the washbasin. To avoid losing this space, the architect and the decorator have privileged a gate to partition, between the kitchen and the bathroom. This made it possible to install a towel rail behind the door, next to the bathroom.

Joanna Zielinska

As for tiling and credence, the owner had hinted at her immense desire to have cement tiles. Tiles from Mosaïc Del Sur then took their place on the floor, next to a Parisian subway type credenza from Leroy Merlin, on the wall.

Joanna Zielinska

Apartment plan before work

Walls have ears

Apartment plan after work

Walls have ears

Find more realization of the architect Charlotte Soissons Lenormand and the decorator Valérie Laporte-Volatier, of the agency les Murs have Ears, on their profile Côté Maison Projets

Pin
Send
Share
Send
Send