Small spaces

Before / after: a box of 26 m2 transformed into a studio

Pin
Send
Share
Send
Send


Before / after: a box of 26 m2 transformed into a studio

Fred Perrot

In this dilapidated porter's lodge everything was to be (re) done. What has been done by the interior design agency and decorating the walls have ears. In just 3 months, the fine team created from scratch a studio of 26 m2 where aesthetics and functionality make the pair. Attention, makeover (luxury) bluffing! See also> 12 inspirations for the decoration of a studio

Located in the 12th arrondissement of the capital, on the ground floor courtyard, this small space was thirsty for clarity and needed some arrangements: as the creation of a bathroom ... The new owners wanted to install their young son , student. They trusted the interior designer Valérie Laporte Volatier et al'DPLG architect Charlotte Soissons Lenormand to completely review their property. Result? A mezzanine sleeping area, a modern open kitchen, a well-appointed mini bathroom, a neat dining area, a lounge area with TV and even a desk have been fitted out! A centimeter square optimization that we propose you to discover in exclusivity.

To see also> Small space: 10 smart tips to develop it well

The renovation project of this apartment in brief

The idea : transform an old concierge lodge into a student studio.

The place : in the 12th arrondissement of Paris, metro Daumesnil.

The situation : on the ground floor of a Haussmann building.

Area : 26 m2.

The duration of the work : 3 months.

Costs of the work : 45,000 including tax (excluding furniture and agency fees).

Before: a janitor's lodge left in its juice to rethink entirely

More up to standard for a while, this janitor's lodge located on the ground floor of a Haussmann building needed a serious facelift. Contacted by the couple of owners, Valérie Laporte Volatier and Charlotte Soissons Lenormand, from the interior design and decoration agency Walls with ears, helped by the contractor RCR Mecchia, have revived this property in a few months. With two windows and overlooking courtyard, the space was sorely lacking in brightness. The pro team therefore had a twofold objective: to optimize the space so that the student did not feel cramped and offer more clarity.

First step of the project: break everything and decompartmentalize to let the space breathe again. Thus, from the chimney, which sat in the middle of the main room, to the partition that separated the kitchen from the rest, nothing has been preserved. And a bathroom was created in the old kitchen. At the same time, the lodge, which was part of the building, changed status to gain independence and benefit from its own electrical system.

Second step: once the bulk of the work was done, the actual development began. Taking advantage of the beautiful high ceilings of the property (a little over 3 meters), Valérie and Charlotte have chosen to arrange a large mezzanine. What to insert all the other decorative items next to and below this space night.

Valérie Laporte Volatier & Charlotte Soissons Lenormand

Valérie Laporte Volatier & Charlotte Soissons Lenormand

After: living spaces optimized with style and many storage spaces

Space saving, everything here is made to measure, with the exception of the Ikea kitchen and the vanity unit in the bathroom. The goal ? Optimize the least square centimeter. From the entrance, room for large closets with mirrored doors fitted over the entire height. More than a dressing room, this space welcomes brooms and cleaning products. Other storage spaces are also scattered in the studio, in the kitchen, under the stairs leading to the mezzanine and in the TV-desk furniture unit. Very graphic, it is composed of storage and a yellow laminated tray (France Panel). Painted in gray Eminence (SL06), a hue taken from the color chart Ressource by Sarah Lavoine, it offers a desk in its extension and conceals the electric panel.

To see also> Pinterest: I'm working on a corner office at home

Fred Perrot

A retractable office corner handy in this small space.

Fred Perrot

An open kitchen between white and wood

In front of the wall module, the Nordic-inspired kitchen was tucked under the mezzanine. Here, 2 meters high leaves the field free for the bigger ones. Selected in two finishes by the designer and architect, Veddinge for white cabinets and Brokhult for low furniture in light walnut, this kitchen Metod Ikea brings brightness and modernity to the studio. Modest size, she does not forget to be functional and has a small fridge under the oven, a plate, and even a dishwasher! Affixed in credence, white mosaics are twisted by a gray worktop (Ikea). Delimited on the ground by a gray tiles (Décoceram in Pantin), the kitchen does not encroach on the stay, adjoining. The recessed lights in the mezzanine come from Inédit Lighting (rue de Cléry 75002 Paris).

Before / after: a studio of 26 m2 optiisé for a student

Fred Perrot

Functional and space saving, the kitchen is bright

Fred Perrot

Hop, a modular dining area in the kitchen!

Maligne, a small modular table was imagined at the end of the linear side entrance. What comfortably fit two to three people on these elegant metal stools signed La Redoute. Note: this folding table can also be used as extra office, at will.

Fred Perrot

Take height and free floor space with a large mezzanine

Above the kitchen, a mezzanine was designed by an engineer who removed the imposing metal structure by pocketing it in the wall. Here, the absence of a post avoids to close the space and on the contrary ventilates it to the maximum. On the ground, a laminated parquet bought at La Parqueterie Nouvelle (rue de Bagnolet 75020 Paris) warms the atmosphere. The "lounge area" consists of a sofa and a cowhide rug, both "shopped" at Ikea. They bring authenticity and character to the studio.

Fred Perrot

A blue wall to energize the room

See also> Painting: 12 blue shades for the whole house

Selected by the owners in the color chart Ressource by Sarah Lavoine, this vibrating blue (Orange blue, reference SL31) structures and defines the sleeping area from the living room. On the wall, wall sconces illuminate intensely, when, at the steps, spots like loopholes emit a more subdued light, ideal after dark. For more privacy, the main window of the studio was dressed with frosted glass. And, in the mezzanine space, the meter height between the mattress and the ceiling allows to sit on the double bed without wringing the neck.

Fred Perrot

Built-in bedside and window to let daylight filter into the bathroom

Fred Perrot

A small men's bathroom

Exit the faded kitchen and place a bathroom of 5 m2 all navy dressed, a bias desired by the couple of owners for their son. Masculine, the wellness area includes a walk-in shower of 100 x 80 cm, a suspended toilet, a plan to tiled with a vanity unit and, below; Ikea kitchen furniture diverted, not to mention a washing machine of good capacity. On the floor, a parquet effect tile slice with dark blue mosaics and painting Dark Blue Resource (SF02). Similarly, a yellow border Sunflower (SL13) offers a touch of pep to this small bathroom that has everything a great.

Valérie Laporte Volatier & Charlotte Soissons Lenormand

Fred Perrot

Fred Perrot

Fred Perrot

Interior designer Valérie Laporte Volatier and architect DPLG Charlotte Soissons Lenormand

Fred Perrot

The studio before work

Charlotte Soissons Lenormand

The studio after work

Charlotte Soissons Lenormand

A 3D plan to project

RCR Mecchia

Find more achievements of the architect Charlotte Soissons Lenormand and the decorator Valérie Laporte Volatier, the agency of interior architecture and decoration the Walls have ears, on their profile Side House Projects

Pin
Send
Share
Send
Send