Dream Houses

A custom house tinged with retro touches

Pin
Send
Share
Send
Send


A custom house tinged with retro touches

Christophe Ricci

Direction Marseille. Ideally located in the 7th district of the city, this house of 100 m2 has been totally rebuilt and decorated by the Margaux group of buildings, and the assistance of its owner Christophe Ricci. Today, the sunlight highlights the details of a refined decoration with retro accents.

At the foot of Notre-Dame-de-la-Garde, this building benefited from a panorama to which no Marseillais worthy of the name could turn back. But from this structure, Christophe Ricci has almost nothing to keep. Instead, he imagined, with the entrepreneurs of the Margaux group of buildings, a modern home to appreciate the landscape and the beauty of southern light. As for the decoration, the owner knew what he wanted: few colors in a 50/60 atmosphere.

The renovation project in brief

The idea: build a house that enjoys the benefits of its area (the sun) and its location (the view).

The surface : 100 m2.

The place : the 7th arrondissement of Marseille.

The duration of the works: 12 months.

The cost of the project: 480,000 euros.

The patio in the center of the new house

A bright living / dining area has been laid out on the patio.

Christophe Ricci

The old structure enjoyed a small garden with a shed, the only elements kept by the contractor. The cabin of 9 m2 was transformed into an office, and the small garden became a patio. If it had been neglected in the past, this green space, in the hands of specialists, has acquired a completely different status becoming the center of gravity of the new architecture. Because it is around the patio that draws the house. And since it is in the "heart" of the home, its decoration has been particularly neat: an IP floor, which patina with time has been laid. A small sitting area has been arranged. The large table has been made to measure. For questions of brightness and impression of size, the white was chosen at the expense of the regular cleaning it implies. Finally, to protect guests from nearby indiscretions of star jasmine and ivy clematis were planted.

Read also> Design a patio: our good ideas

The office is laid out without clutter from Scandinavian pieces, mottled and made to measure.

Christophe Ricci

See also> Terrace and garden: the most beautiful photos

A clear and bright space in this house in Marseille

View of the glass corridor is its gallery atmosphere decoration.

Christophe Ricci

In order to connect the hut to the house, a huge glass corridor that lets in natural light has been created. To ensure access leading from the lounge to the floor Christophe Ricci did not want a balustrade. "At first I did not want to put a guardrail on this staircase, but to make it secure, because of the children, I had this large glass plate put on," he explains. This solution is visually light and does not shade either the staircase in sanded concrete, made in the spirit of the 50s, or the living room. Magazines and magazines pile up below: "In this way, it was not necessary to set up a cumbersome library that would have increased the space", continues the owner.

A glass railing secures the concrete staircase.

Christophe Ricci

See also> Stairs: models and tips to choose well

Modern decor enhanced by some retro notes

In the very white living room, a few touches of wood and colors warm the mood

Christophe Ricci

The specifications were unequivocal: not too many colors but a modern decoration in a retro atmosphere pronounced. It is therefore on an immaculate background that a few pieces of vintage furniture, modern and custom.

In each room of this large house, furniture from the 50s and 60s found their place: an Eames chair with Effel feet, the reissue of a Le Corbusier bench in the living room, for comfort; Scandinavian period furniture in the office. Most of these pieces were found in the surrounding area: flea markets or specialized shops.

Read also> My design salon

The kitchen and dining room have direct access to the living room on one side and the patio on the other.

Christophe Ricci

This furniture is mixed without any note to other contemporary achievements: the fireplace remains sober. The coffee table, made by a craftsman, remains anchored in the style of the 50s (as the dining table). His clipping feet leave the owners the freedom to change their set. Marble and Corian® dress up the kitchen, worked in length. The basin and the stainless steel faucet, sublimate the whiteness of these materials. "Above the bar, I placed suspensions, they punctuate the decor, I chose black wooden stools to break this very pure side of the kitchen," says Christophe Ricci.

A small kitchen all in white

Christophe Ricci

Take the height to lighten the space

The bay windows open the master bedroom on a terrace. The couple enjoys the view installed in the chairs outside or from his bed.

Christophe Ricci

The custom made it possible to lighten the space as much as possible. "In the bedrooms, we took advantage of the smallest cm 2. The storage space occupy the entire height of the walls," said Christophe Ricci. The latter, without handle, disappear in the walls.

The yellow mustard vivifies the room of the girl, for several years, while the roof window, compensates for the lack of windows.

Christophe Ricci

The floor of the small bathroom of 6 m2 is covered with large marble tiles of 1, 20 m x 1, 20 m. It is equipped with a walk-in shower and a resin bath. Again, the elements in height favors the illusion of space, while the recessed lighting in the false ceiling makes it a little more pure. The black faucet, meanwhile, gives the stamp to the room.

The rounded shape of the bathtub softens the lines of this all-white bathroom.

Christophe Ricci

Pin
Send
Share
Send
Send