Dream Houses

Reconstruction of a 1970s house in contemporary housing

Pin
Send
Share
Send
Send


Reconstruction of a 1970s house in contemporary housing

Jean-Paul Dejos

It is on this ground of 700 m2 in Savoy that the owners decided to build, or rather to rebuild, the house of their dream. Originally is a house of the 70s in poor condition. Its foundations will serve as a basis for future contemporary housing. The architects in charge of the project, Naud-Passajon Architect and Jean-Paul Dejos Architect, draw this new structure and its layout with the owners. Discover without further delay the fruit of their exchanges!

An architecture consisting of several spaces, large windows that open the premises on the outside, neutral tones, the use of polished concrete ... all elements of the contemporary house are gathered here! After 11 months of work, in April 2016, the owners invest their new home. The volumes "offer perspectives of vanishing point on the outside, making this house a place where interior and exterior merge," explain the architects. From here we admire the surrounding landscape ...

The reconstruction project in brief

Idea : rebuild a house of the 70s absolutely not functional to make it a family home, in a resolutely contemporary style. All while maintaining existing foundations and respecting local planning codes.

Place : Municipality of Montmélian, in Savoy.

Area 156.45 m2.

Works duration : 11 months.

To read also> My renovation desires

The contemporary house seen from the street

Emmanuel Naud-Passajon

A project that fits into the urban environment

Guests wanted a contemporary-style home with a flat roof. However, considering the surrounding architectural environment, the architects proposed a two-sided roof made of slate tiles, more appropriate to local urban codes. This choice did not detract from the contemporary character of the dwelling, which was a starting point. The architects also opted for a gray-stone white hue for the exterior coatings, to integrate the house into the surrounding landscape. As to recall the view of the mountains that allows housing, green roofs have been installed. In addition, it was necessary to think of its structure so that it protects from the wind very present in this region. The architects have imagined unhooked on the facade, both insulating and resolutely contemporary.

The facade of the house and its wooden terrace with pool, facing south

Jean-Paul Dejos

See also> The pleasure of a house in town

A contemporary house open to the outside

Who says contemporary habitat, says opening spaces. With such a panorama, it was unthinkable to restrict the openings on the outside! Large windows have been installed, offering a breathtaking view of the garden and azure swimming pool. As if to accentuate this perspective, the architects marked the verticals on the bay windows in a shade of gray more sustained. Large terraces, on the ground floor and upstairs, allow residents to enjoy both the pool in summer and the view of the mountain landscape all year round. The south terrace in ipé, a particularly resistant exotic wood, brings comfort and warmth. Concrete planters, integrated in the construction, delimit the space between the terrace and the swimming pool. The inhabitants can rest and see without being seen thanks to the unhooking of the facade. The architects also opted for the use of Fundermax panels on the facade and sliding shutters, not only to provide visibility on the outside of the house structure, but also to protect against bad weather. These bakelized panels are designed to dress the facades in a sustainable way and are renowned for their high quality.

With its large glazed openings, the house benefits from the view on the outside while being protected from bad weather

Jean-Paul Dejos

Thanks to the large windows, the living room enjoys the view on the south terrace in ipé

Emmanuel Naud-Passajon

On one of the unhooked facade we can see the panels of Fundermax and the shutters that protect the wind while letting the eye pass

Jean-Paul Dejos

To read also> Which floor for my terrace?

A contemporary treatment of volumes

The bias for this project has always been the work of volumes and natural tones in order to give this house a contemporary character. The fragmentation of external volumes is also found inside, with games full and empty. Thus, completely open to the living room, Bulthaup kitchen is however marked by the unhooked ceiling that hosts the lighting necessary for this type of space. An opening in the wall of the staircase has been proposed by the architects to give depth and circulate the light throughout the ground floor. Transparency is required in this space as well as on the floor with the sliding frames, blurring a little more the inner-outer border. To stay in this idea of ​​lightness and bring a contemporary touch, a staircase without railings has been installed. It is underlined by oak steps whose soft and warm color is found on both the kitchen chairs and on the parquet floor upstairs. The floor polished concrete is part of the colors of the house. It brings a sober and elegant finish that goes with the volumes. The block comprising the cellar has been treated in a deep shade of gray to mark this space in its own right and give depth to the kitchen. To stay in this harmony of hues, from light gray to anthracite, the openings of the house have been treated with discreet colors.

The kitchen open to the living room, marked by a drop off the ceiling and the cellar block painted gray

Jean-Paul Dejos

The Bulthaup kitchen has been worked with sobriety: white, gray and wood; very contemporary!

Jean-Paul Dejos

On the ground waxed concrete sets the tone. When we take the stairs, we take advantage of the opening in the wall to take a look at the show

Jean-Paul Dejos

Successful bet for the architects who knew how to give to this house a contemporary character without however denoting in the landscape! Making this house a warm space open to the outside, they have met the expectations of customers who have been able to invest the premises and decorate them to their liking.

Discover other achievements of Naud-Passajon Architect and Jean-Paul Déjos Architect

Pin
Send
Share
Send
Send