Dream Houses

A practical and open family duplex

Pin
Send
Share
Send
Send


Milan apartment: renovation of a family duplex of 160 m2

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

Clean colors, wallpapers, woodwork, open atmospheres and hidden rooms : located in the suburbs of Milan, this apartment designed by the architects of the studio Tenca has become a haven of tranquility for a couple with a child.

This apartment is located on the top two floors of a new building, near Milan, in the adjacent commune of Rho. When the couple bought the house, the construction had just been completed and all the finishes were still to be done. The new owners entrust the works to the architect Emilio Tenca from the studio Tenca & associati. It offers them ingenious architectural solutions for create a large living room on the ground floor with different atmospheres well defined, as desired by the couple.

Central fireplace, glass panel and sliding door allow to keep the impression of open space while having well marked spaces ... Emilio Tenca y creates daring hide-and-seek games to hide certain pieces like a laundry room, a bathroom, and upstairs, a bathroom.

So that harmony and sweetness reign, a palette of neutral hues - gray, beige, and taupe - is associated with warm materials and wallpapers with floral prints. The color unit is enhanced by touches of blue.

See also> A 70 m2 in Milan between tradition and modernity

The planning project, in brief

The idea: create an easy-going cocoon for a couple with a child of 5 years old.

The place : Milan, Rho

The situation : the last two floors of a recent four-storey building.

The surface : 160 m2

The duration of the works: 4 months

A beautiful living room on the first level

From the entrance, you come directly into the living room which includes the kitchen, the dining room and the living room. It has two large windows that open onto a large terrace and bring a beautiful light to the room.

The apartment before work.

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

Each atmosphere is well defined, a central bioethanol fireplace separates the living room from the dining room. It is made with a light metal structure, fixed to the ceiling and covered with plasterboard panels. Two niches are provided, one to accommodate the television screen, the other deeper side dining room, receives shelves and an invisible storage where are placed the various devices (dvd player, decoders, game console ...).

Also read> 65 m2 of concrete converted into a bright loft

After work: The chimney separates the living room and the dining room

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

A glass panel partially insulates the dining room from the kitchen while letting the light through. And, a sliding wooden door, which disappears into the wall, allows them to separate completely.

Visible and invisible spaces in this renovated duplex

The living room is totally visible while other spaces are hidden. A laundry is hidden in the heart of housing, under the stairs. A small bathroom, adjoining the living room is indistinguishable, its door to invisible hinges is covered with the same wallpaper as the wall (door: mark Linvisible). And upstairs is the master bathroom that is hidden behind closet doors.

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

A limited color palette ...

"Lowland" sofa by Moroso, carpet designed by Geo Ponti "Sole Luna" by Amini Carpets, small wooden side tables ("Cicognino" by Cassina), glass suspensions ("Selene" by Classicon).

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

The architects favored natural and relaxing tones.To unify the space, the ground of the whole of the ground floor as well as the staircase that leads to the floor are covered with a resin based on cement ( cementoresina from Kerakoll design house) in gray, the ceiling is painted with a natural coating of a similar hue (Patina de Kerakoll design house).

See also> An apartment with beams that bet on the white

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

Create harmony with different prints

Two different Wall & Deco wallpapers dress up the room. "Arabesque reloaded "is chosen for one of the walls of the kitchen,"Wow "for a living room wall, plant prints and colors match, moles and grays, the other walls are painted white.

"Flat" dining table by Rimadesio, DSW chairs by Eames for Vitra, small wooden side tables ("Cicognino" by Cassina), Tom Dixon suspensions and glass suspensions ("Selene" by Classicon).

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

Softness and harmony on the furniture side

The architects have privileged the harmony and the softness for the decoration so that wallpaper, with the cushions, while passing by the luminaries, the homogeneity is perfect. The furniture and accessories are chosen in light colors and small wooden side tables have taken place among them.

Read also> Florence Knoll, the ambassador for design furniture

"Flat" dining table from Rimadesio, Eames DSW chairs for Vitra.

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

And, on the lighting side, for a lighter decorations, glass and paper Classicon suspensions are placed at the end of the sofa. Four black suspensions by Tom Dixon illuminate the dining room table.

"Lowland" sofa by Moroso, carpet designed by Geo Ponti "Sole Luna" by Amini Carpets.

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

An industrial kitchen made of wood and steel

The kitchen is composed of two main elements, a center island in black burnished steel of the brand Xera and a wooden parallelepiped that contains the appliances (the oven, the microwave oven, a wine cellar and the refrigerator), closets, laundry room under the stairs, and a sliding door that isolates the kitchen from the dining room. This wooden box becomes a decorative element, living room side.

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

A staircase like a wooden box

The wooden box takes the form of a woodwork on the living room and staircase. It covers one of the walls of the stairwell all the way up. The walnut wood (Tattile de Valcucine) is punctuated by metal elements reminiscent of the central island of the kitchen. From the living room, we feel that the box crosses the floor of the floor to reach the roof ...

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

The steps of the stairs are covered with a cementitious resin (Kerakoll cementoresina design house), a material that is resistant to wear and easy to maintain. It makes it uniform thanks to the possibility of treating walking and walking against the same material. This material is extended on the floor of the landing and on one of its walls. A luminous writing by Seletti was hung there.

The railing in metal tubes was made by a craftsman on drawings by the architect who wanted a light and safe element for a family living with a young child.

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

On the floor of the apartment are the more intimate rooms

Upstairs, three bedrooms and two bathrooms are installed.

In the parental room, under the roof, the exposed beams, the paneling placed between them and the floor are painted white. One of the walls is wallpapered " Peacock"de wall & Deco, a patchwork of prints, plant motifs and bird plumages in bluish, gray and taupe tones, the cupboard facing it is painted in a coordinated blue.

Wallpaper "Peacock" by wall & Deco.

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

Wallpaper "Peacock" by wall & Deco.

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

A retracted bathroom

The master bedroom has its own bathroom. Its doors are identical to those of the cupboards. When closed, there is nothing to guess his presence.

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

A graphic basin "LuxCorian from the brand Planit is placed on a wooden cabinet with two large drawers CEA tap fittings The floor is covered with the same resin used throughout the house.

Graphite washbasin "Lux" by Planit, faucets by CEA.

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

A child's room of great clarity

As in the master bedroom, the beams and paneling are painted white. The floor is covered with a light-colored resin, so as not to darken the room.

Wall lamp of the brand Ferm living "my Deer Lamp".

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

Friendly accessories from Scandinavian brands with animal motifs, as children love them, enliven the room.

A large bright bathroom

On the landing, there is access to a spacious and bright bathroom. Noble materials, such as wood and Corian, and a rounded designer bath give the room a chic, contemporary look. Part of the soil is covered with the same resin as the whole house. The other part is covered with a floor, so as to visually extend the floor of the teak shower.

Shower Planit "Doga".

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

Photographer: Riccardo Gasperoni / Stylist: Irene Barotto

Emilio Leonida Tenca studio Tenca & associati

Emilio Leonida Tenca studio Tenca & associati

Pin
Send
Share
Send
Send