$config[ads_header] not found
Dream Houses

157 m2 without lost place

DR

The PLU of this municipality allowed no more than 157 m2. The architect has therefore designed a bright house without lost space ...

What strikes upon arrival in this property of 1,300 square meters is a superb redwood standing a few meters from the house. It was planted by Queen Marie Antoinette on the site of a hunting lodge today disappeared, if we believe Laurence, the mistress of the place. Mistress and master of the work herself, since she was involved for more than two years in the design and construction of her house after haunting the bookstores, flipping through all the magazines that came to hand, and having constituted a "hell documentation". "I knew what I wanted and I had to do it myself From the first days, I was there from 8 am to 6 pm I negotiated, argued, sought the advice of some and others before making my decisions. "

A house with "organic" options

"It's thanks to your magazine that we discovered our architect," she says, "he listened to us and, miraculously, his first sketch was good, yet we were demanding. a contemporary silhouette, light, space, and through views, and Olivier wanted a round zinc roof, with a "cap" and an opening on the south-east side ... We built, unknowingly, a bioclimatic house before it's fashionable! "My only addition was, on the left side, a" wall that is useless. "It's the others who say it, but I think it rebalances the left wing that was too much it obscures a direct view of our neighbor's terrace. "

Maximum exploitation of square meters

157 square meters of living space is not much for such a house, but that's all the PLU allowed. All the art of the architect has been to rationalize space without sacrificing aesthetics. The distribution is traditional: on the ground floor, a large living room including kitchen / dining room / living room, flanked by a master suite on the left and a service wing devoted to storage with storeroom and garage / storage room. "Éric Bertau warned us: when you have a closed ground, you almost never get your car into the garage, it's better to put it away for storing or tinkering." Upstairs, children's rooms. Each opening onto the same terrace and having its own shower room in a frame (wood frame for reasons of weight) encroaching on the roof terraces. At the back, under the rounded roof, lit by a roof window, a bathroom is being developed. It is already equipped with a corner bath and should soon accommodate a sauna.

A very large terrace

From a corner of the living room, a corridor / dressing leads to the parental suite. It also leads to the garden: "We will soon have a swimming pool and I wanted a direct entrance to the shower and the toilet so as not to have to cross the house out of the water," explains Laurence. The parental suite is not very big, but again all the space is judiciously distributed. It consists of a bedroom and a separate bathroom. Why not an open bathroom that would have allowed the creation of a single volume? "Just because Olivier and I do not have the same hours and we want to be able to use the place without risking the other, and then we have space because our room is foot with the terrace, a real living room of 100 square meters, we have built with two pools and a waterway ... The most pleasant alarm clock. "

Technical sheet

Surface: 157 m2 (of which 44 m2 in floor).

Price per m2: approx. 2,500 euros, finishes included.

Construction principle: breeze block.

Foundations: on pillars at 17 m depth (clay).

Roofing: pre-patinated zinc.

Insulation: glass wool.

Heating: ground floor garden (gas condensing boiler), radiators upstairs.

Joinery: black powder coated aluminum, double glazing.

Architect: Eric Bertau,
such. : 01 60 91 00 95 or 05 46 68 67 66.
Website: www.bertau.com