$config[ads_header] not found
Dream Houses

Top, this 70 m2 ultra fluid!

Top, this 70 m2 ultra fluid!

Jérémy San

It is in Singapore that this apartment, a building of the 30s, has been completely redesigned. Interior designer Yann Follain of the WY-TO agency in Singapore has turned this seemingly dated home into a comfortable and functional apartment.

Yann Follain, interior designer of the WY-TO agency in Singapore, has completely decompartmentalized the space of this apartment to offer a spacious and fluid surface. To give it cachet, housing has been redesigned in an industrial atmosphere ... Discovery.

The renovation project in brief

The idea : transform an old apartment into a comfortable and functional space.

The surface : 70 m2.

The place : Singapore.

The duration of the work : 4 months.

The staircase: the central element of the apartment

Previously, it was a wall that separated the living room from the stairs leading to the front door. He was shot in order to let the light through. However, to keep a safe next to the empty steps of the stairs, an iron curtain was erected. It brings originality to the room, while allowing daylight to navigate. Light, it also offers a perception of space much more generous.

Jérémy San

Jérémy San

This light is reflected on the multiple curves of the iron curtain and creates a play of shadows, reflecting on the ceiling. His motifs also echo the original floor patterns in cement tiles. Its small defects of the past have been deliberately preserved to bring a touch of charm and authenticity to the apartment.

The iron curtain also contrasts with the brick wall in the background, which accentuates this link between past and present, ancient and modern. Behind this brick wall is the other part of the apartment. Thus, the staircase is the central element of the house and it creates the separation between the living space and the sleeping area.

A living room open onto the terrace

Between the kitchen and the dining room, the partitions were destroyed. The goal was to create a perspective to the balcony-terrace at the end of the apartment, a central element in this tropical region. Not to break completely between the latter and the living room, butterfly windows have been positioned, which gives an impression of unique space.

Read also> Make room: our best ideas

Jérémy San

Jérémy San

Jérémy San

However, the balcony was covered with a roof, to adapt to the climate and to face the multiple tropical showers. Indeed, to counter this climate both hot and humid, the apartment needed multiple air intakes. That's why, in addition to the large opening of the balcony, small windows were placed above. They allow to escape the hot air rising.

Jérémy San

Jérémy San

Other windows of this type have been positioned in the apartment to create a natural ventilation system. Built with claustrates, these windows can stay open safely to air the apartment throughout the day. To play the contrast and give style to the interior, all these small openings were framed in black.

An industrial atmosphere for this apartment

Still in this desire for continuity, a yellow band has been painted all along the wall. This strip has been dotted with multiple holes, in order to accommodate kitchen accessories or any other item. The goal is to offer infinite flexibility, to hang what you want, where you want, which gives a "mechanic" atmosphere to the room. This band also reflects the light and gives an impression of warmth in the space. As a hyphen, she plays the contrast with the darker kitchen elements.

Jérémy San

Jérémy San

Jérémy San

Deco side, the whole is quite harmonious. Industrial metal suspensions blend perfectly with the ambiance of the living room. A real vintage atmosphere is created between the mechanical wall, the suspensions and the cement tiles. To highlight the small decorative objects of the owner, spots have been integrated into the living room. However, to create different moods, floor lamps also decorate the living room.

A personal space built as a single piece

On the other side of the stairs is the sleeping area. The owner being the only occupant of the apartment, the space could be built in a row, as a single open space. Sliding doors have been integrated between the dressing room and the bathroom, and between the stairs and the bedroom, to keep privacy when needed. The doors, however, do not mark delimitation and allow to keep this notion of space and perspective.

Jérémy San

Jérémy San

Jérémy San

Jérémy San

Thus, from the steps, when the doors are open, our eyes are projected to the second door. This door is a service access, which the owner no longer uses. However, it is a good way to accentuate this need for ventilation in the apartment.

Jérémy San

Jérémy San

At the end of this corridor is a dressing room. More than a storage space, it is built like a real anti-room. The windows overlook the garden. An armchair has been installed so that the owner can relax, relax and enjoy this view.

Jérémy San

Jérémy San