$config[ads_header] not found
Dream Houses

An old factory transformed into a dream apartment

The living room bathed in light thanks to the original arched windows

Tom Ferguson

For her client who wanted to revive the 300 m2 located in a former tea factory in Australia, Josephine Hurley, the architect, designed an apartment in keeping with the history of the building. Arrangement, decoration, everything has been thought to preserve the industrial vestiges of the past and to offer comfortable and functional living spaces. Guided tour of this renovated apartment with a minimalist spirit.

In April 2015, the owner invests the top floor of this former tea factory of the 1920s, located in Sydney. On the roof, the former factory guard's office is converted into a guest house, while the lower level is transformed into a private residence where the interior design facilitates daily life with these functional modules. Minimalist style, wooden flooring, palette of warm tones, the decoration is displayed without ostentation as to give way to the industrial past of the places. Charm and character with, as a bonus, a breathtaking view!

The renovation project in brief

Idea : transform the last two floors of the old factory, one in private residence, the other in a guest house with sauna and private courtyard. All while preserving the historical remains of the place.

Place : suburb of Surry Hills, Sydney.

Area : 300 m2.

Works duration : 11 months.

Read also> Architecture design: the most beautiful projects in pictures

The facade of the former Edwards & Co tea factory in Sydney, dating back to the 1920s

Tom Ferguson

Housed on the roof of the old factory, the new guest house enjoys an ideal view

Tom Ferguson

Relaxation area with sauna, adjoining the rooftop guest house

Tom Ferguson

A renovation project respecting the existing building

The owner had for imperative the preservation of the history of the place as well as its environment. The project was entrusted to the architecture firm Josephine Hurley Architecture, whose work is respectful of the environment and time, and is built through relationships with the client. From the first visit, the owner and architect can feel the strong potential of the place: arched windows, beautiful volumes and the industrial character of the brick; although it was difficult to see the view from the top floor of the old factory! These elements loaded with history were preserved and put in beauty. Thus, underlined by white window frames, the brick arches now let light into the contemporary living room.

Read also> Industrial style: the best decorating ideas

The living room bathed in light thanks to the original arched windows

Tom Ferguson

Other vestiges of the time preserved by the architect: the scars of the old ducts driven from the masonry, which today serve as decoration at the head of the bed.

We guess the old ducts nestled in the masonry wall of the current room

Tom Ferguson

A design that celebrates the industrial style in this renovated apartment

In order to stay consistent with the original concept, the architect Josephine Hurley imagined creating a network of copper pipes for the decoration of the living room and kitchen-dining room. As an echo of the old ducts, but also in reference to the skyline of Sydney, this luminous network runs through the walls and creates a common thread in the space.

Read also> Does the industrial style seduce you?

The network of copper pipes dresses the walls of this bright living room

Tom Ferguson

The copper network extends into the kitchen-dining area and illuminates the dining table

Tom Ferguson

Another nod, this time on the roof, where the architect Josephine Hurley designed a minimalist copper shower, visible from the private courtyard.

A reminder of the industrial essence of the place with this outdoor copper shower

Tom Ferguson

Read also> Shower: all our ideas and solutions

A functional and comfortable space layout

Always guided by the wishes of the owner, the architect has imagined a set of simple installations that allow both to preserve the heritage fabric while making the functional space. Selected for their low cost and durability, custom-made white modules have found their place. They hide items such as television or laundry, so as to reduce clutter in space and provide more comfort in everyday life. In the bedroom, they even have a small bathroom, while the kitchen elements are gently fading behind their doors painted in warm gray or matte white.

The library also houses a TV cabinet, which can disappear behind the gray sliding doors

Tom Ferguson

The white sliding doors fit perfectly into the decor. They put in the background the technical elements to better breathe the space

Tom Ferguson

We discover in one of the modules a clever little bathroom space, tenfold by the mirrors integrated into the doors

Tom Ferguson

To read also> A small bathroom which has all of a great

A layout of the apartment designed with the constraints of space

Given the previous industrial function of the building, it had very few ducts. Wishing to preserve the existing concrete structure of the floor, the architect reinforced and manipulated it so that all the technical elements could be installed. The surface was covered by an Australian chestnut flooring, whose imperfect nature seduced the owner of the place. The traces of history in this material echo the historical past of the place and give character to the space.

The charm of the wood also operates on this wall, with the bonus of bicycle racks

Tom Ferguson

The passion of the owner of the place for the music pushed the architect Josephine Hurley to imagine an ingenious acoustic system. Insulating noise, the floor preserves the tranquility of everyone in the building.

The owner can indulge in his art with peace of mind thanks to an acoustic floor system

Tom Ferguson

Given the orientation of the old tea factory, the current kitchen is located in the central part, receiving the least light. To overcome this constraint, Josephine Hurley played on the use of walls and white carpentry and mirrors. Result: the light circulates and reflects in space.

Immaculate white and mirror capture the light in this kitchen-dining room

Tom Ferguson

The reflective coating of this kitchen unit, as well as the white walls increase the brightness in the space

Tom Ferguson

The renovation of this exceptional property located in Sydney has satisfied both parties: the owner is filled in this functional and warm living space that has preserved the traces of its past; while the architect is delighted to have revived this historic place while giving it the comfort of modernity.

Discover all the achievements of the architect Josephine Hurley